RSS

Jumanji Vs Zathura

16 Jun

Har lånat lite film av en kompis till mig, och två av dem var Jumanji och Zathura.

Jumanji, från 1995, med Robin Williams, Bonnie Hunt och Kirsten Dunst, handlar kort om ett spel som heter Jumanji, och om man spelar det händer det hemska saker i verkliga livet. När man klarat spelet blir allt som vanligt igen.

Zathura, från 2005, med Dax Shepard, Kristen Stewart och två små skitungar, handlar kort om ett spel som heter Zathura, och om man spelar det händer det hemska saker i verkliga livet. När man klarat spelet blir allt som vanligt igen.

Men för att inte blanda ihop filmerna, handlar Jumanji om djungeln, och Zathura om rymden. För då blir det ju automatiskt en enorm skillnad, eller hur?

Jumanji är bättre. Jag kan lika gärna skriva det direkt, för det är vad slutklämmen kommen bli ändå. Självklart är Jumanji bättre.

Varför?

1. Skådespelarinsatserna. Ett icke-fan av Bonnie Hunt, men jag älskar henne här, i scenen när hon och Williams pratar om varför hon inte fortsatte spelet för alla år sedan. Jämför det med Kristen Stewarts tafatta insats (om hon inte blivit bättre sedan dess kan jag inte förstå varför Twilight blivit en sådan hit). Dax Shepard lyfter det hela lite. Men inte mycket.

2. Karaktärerna. Jag skiter i vad som händer med äldsta pojken i Zathura. Varsågod och ät upp honom Zorgoner, han är ju elak. Elaka barn ska bara dö, helt enkelt. Det saknas hjärta i den här filmen, och jag tror inte på att bröderna gillar varandra bättre i slutet av filmen, än de gjorde i början, även om det verkar vara poängen. I Jumanji har vi fem gånger mer tragik kring karaktärerna, vilket ger dem djup, och får hela filmen att verka smått sorgsen, redan innan något annat händer.

3. Monstren. I Jumanji har vi (förrutom en galen jägare som representerar det största rovdjuret av alla; människan) lejon, giftiga insekter, köttätande växter, spindlar och apor med pistoler och körkort. Zathura nöjer sig med en sorts utomjording och en robot.

4. Tempo. I Jumanji händer massor! Hemskhet på hemskthet, folk skadar sig faktiskt, för det är verkliga saker som händer (nästan). Översvämningen är underbart filmad. Allvaret är mycket större, vilket gör den till en större film helt enkelt. I Zathura händer inte särskilt mycket. Det enda som är verkligt intressant är astronauten. Annars blir man helt överraskad när filmen helt plötsligt tar slut, och man undrar vad man skulle bli exalterad över.

Jag kan komma med väldigt många fler anledningar till varför Jumanji är bättre än Zathura. Zathura har tre saker jag gillar.

1. Det ramlar ner en urna från spisen och yngste pojken utropar ”Grandma!”

2. Det kommer en pytteliten robot, och när pojkarna bråkar ser man hur den växer bakom dem. Coolt.

3. Astronauten dyker upp (sexy sexy för det första), och är helt oberörd över hur hela huset gungar och rycker till när det blir anfallet.

Jumanj har tre saker jag inte gillar

1. Robin Williams reaktion på att han kommit tillbaka till verkligheten och letar efter sina föräldrar. Löjligt.

2. Pojken som spelar lille Alan Parrish (Williams spelar honom som vuxen)

3. Flickan som spelar lilla Sarah (Bonnie Hunts karaktär)

Det gör ju inte Jumanji till en favorit, men det gör tyvärr Zathura till en ganska dålig film, som tåls att titta på lite då och då när det går på tv’n, men det lever inte alls upp till sin ”föregångare”, när det gäller någon annan punkt än eye-candy.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på juni 16, 2010 i Film

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: