RSS

Alien

03 Jul

41. Alien

Det här är en väldigt underskattad film. Många anser ju att en skräckfilm ska vara lite mer fartfulla. Detta ska ju vara en skräckfilm, men skräckelementen är väldigt understated och dämpade. Det är spänning, filmen igenom, med några tillfällen där man nästan hoppar ur skinnet.

Nostromo är ett rymskepp som kör malm genom universum, medans besättningen sover. Men så väcker Nostromo (med superdatorn Mother) upp allihop när hon mottar en radiosignal från en planet i närheten som egentligen ska vara tom. Lagen säger att de måste utreda så de landar på planeten och skickar ut tre av besättningen. Dallas (Tom Skerritt), Kane (John Hurt) och Lambert (Veronica Cartwright). Kvar på skeppet finns huvudrollen Ripley (Sigourney Weaver), Ash (Ian Holm), Brett (Harry Dean Stanton) och Parker (Yaphet Kotto).

Dallas, Kane och Lambert hittar ett mystiskt rymdskepp, och däri finner Kane ett rum full av ägg, varav ett kläcks och något hoppar ut och fastnar på hans ansikte. Det går inte att få bort, och de vet inte hur de ska kunna hjälpa honom. Efter att han legat som om i koma i flera timmar försvinner saken plötsligt och Kane vaknar strax efteråt.

Glada att snart få bege sig hemåt igen sitter hela besättningen och äter mat när en av filmhistoriens mest smaklösa scener utspelar sig. Kanes bröst exploderar och en penisformad alien hoppar ut. I resten av filmen försöker de fånga utomjordingen och döda den, samtidigt som varelsen plockar dem en efter en och äter upp dem.

Det här är ju definitivt en klassiker, med så många bra filmade scener att det går inte att välja sin favorit, med Brett’s död är riktigt bra.

Det finns många saker jag gillar med den här filmen. Tillexempel skrev de manus utan att skriva vilken av karaktärerna som var man och vilken som var kvinna, och sa att vem som helst skulle kunna vara kvinna. Det gör på sätt och vis att Ripley är en person med i filmen, istället för en kvinna i filmen. De har inte försökt skriva en kvinnlig huvudroll, utan skrivit en huvudroll som sedan bara råkade vara kvinna. Underbart, uppfriskande, och att en sådan idé kom redan 1979 (och utveckligen inte gick särskilt långt framåt sedan dess) är en ganska intressant tanke att fundera över..

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på juli 3, 2010 i Film

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: