RSS

American Beauty

11 Jul

40. American Beauty

”They say that every day is the first day of the rest of your life. This is true for every day except one – the day you die”

Lester och Carolyn Burnham är ett helt vanligt gift par. Typ. De hade nog skiljt sig inom en snar framtid, om inte Lester (Kevin Spacey) snart ska dö. Det vet han ju inte om, visserligen, annars hade han nog spenderat sina dagar på ett bättre sätt än på sin tråkiga tillvaro. Men så träffar han tonårsdottern Jane’s bästa vän Angela (Mena Suvari) och blir… kär? Kåt? Ja, något däremellan. Medelålderskrisen är ett faktum, och han byter sitt tråkiga kontorsjobb mot ett jobb hos en hamburgerrestaurang, skaffar drömbilen han alltid ville ha som pojk, röker på och börjar träna. Carolyns (Annette Benning) mogna reaktion är att gå och sätta på någon annan och att skaffa sig en pistol.

Under tiden träffar Jane (Thora Birch) deras nyinflyttade granne, filmande knarklangaren Ricky (spelad av Wes Bentley, och med den underbara Allison Janney som mor), och får se en film om en plastpåse (vilket är betydligt mycket vackrare än det låter).

Humorn finns där, men ganska subtilt, och det finns definitivt en anledning till att filmen vann 5 Oscar. En lite udda film, tillräckligt udda för att få mycket uppmärksamhet, och den är verkligen ett måste för alla filmälskare.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på juli 11, 2010 i Film

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: