RSS

The Tudors

03 Nov

Jag har kollat på fyra säsonger av The Tudors. Två av dem har jag sett tidigare, men de sista två var nya för mig.

Det är mycket jag gillar med den här serien, först och främst kanske det visuella. Det mesta är riktigt riktigt snyggt gjort, från arkitektur till kläder, och jag har hört att mycket är väldigt troget så som det faktiskt var på femtonhundratalet. Jag gillar särskilt hur de åldrar Henry VIII lite lite i taget tills han i det allra sista avsnittet ser riktigt gammal ut, trots att skådespelaren är relativt ung,.

Det är däremot ett par saker som jag inte gillar.

1. Längden. De fyra säsongerna rör Henry VIII, och rör sig främst kring hans sex fruar och de religiösa förändringarna som hände under hans regeringstid. Men serien heter The Tudors. Det är därför min åsikt att det borde ha gjorts en femte säsong, efter Henry VIII’s död, och som kunde visa hans tre barns tider som regenter. Serien i allmänhet går fort fram, och flera år förflyter under varje säsong, så Edwards korta regeringstid, Marys ännu kortare tid, och sedan avsluta med Elizabeths kröning, skulle ge avslutning även åt katolicism vs protestantismen.

2. Scener från vatikanstaten är på engelska. Alltid lika irriterande när personer som ska vara av samma nationalitet och språk, men annat än huvudkaraktärerna, talar engelska med brytning till varandra.

3. Horor, mödrar och jungfrur. De enda kvinnoporträtt som finns. Jag accepterar att ingen ifrågasätter varför männen får ha älskarinnor, men kvinnorna inte älskare, för det hör till tiden. Men det hör INTE till tiden att alla kvinnor kåta går omkring och bara längtar efter en älskare. Inte en äkta man, eller kärlek, utan bara sex. När de har sex räcker det också att det får en kuk uppstoppade i fittan för att de ska njuta såpass att det leder till orgasm och en omedelbar längtan att bli påsatt igen. Kvinnor är nästan uteslutande föremål för den manliga sexualiteten, och deras egen skildras bara genom det manliga perspektivet. Ungefär som det görs i porr. Problemet är här alltså inte att de manliga karaktärerna tror att så fungerar kvinnor, utan att nutida författare/regissörer/producenter etc. skildrar dem på det viset. Som om det ville göra en tv-serie där kvinnor är hur lätttillgängliga som helst, men insåg att de i dagens läge inte kunde visa kvinnor som inte kräver någon form av motprestation för användandet av deras kroppar.

Men serien skapar trots allt detta ett litet intresse för att veta mer. Så det kommer in liten bok om Henry VIII och hans sex fruar på posten snart. Tillsammans med andra böcker så klart.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på november 3, 2012 i Böcker, Film

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: