RSS

The Strain

03 Jun

Till min sommarkurs, som visserligen inte börjat ännu, har jag läst The Strain, av Guillermo Del Toro och Chuck Hogan. Min sommarkurs heter som jag kanske nämnt Vampyrer och Makt, och är på 15 hp på avancerad nivå i litteraturvetenskap, och The Strain handlar som man kan förstå om vampyrer.

Som vampyrroman är den helt okej faktiskt, och då menar jag alltså hur den förhåller sig till gällande vampyr-myten, hur mycket respekt som visas till dess äldre föregångare och hur mycket den förnyar vampyren.

Det finns en hel grej där det beskrivs som ett virus, huvudprotagonisten arbetar för CDC rentav. Istället för att de sprids på något magiskt vis, är det parasiter som överförs då vampyrerna äter (eller man ska nog säga dricker förresten). Så det ger hela vampyr-myten en sorts vetenskaplig förklaring och hela romanen genomsyras av en vetenskaplig approach till vampyrbekämpningen, även om regler med silver och speglar fortfarande gäller, i viss mån i alla fall.

Så som vampyrroman funkar det, tradition blandas med moderna vinklingar.

Men herregud om jag någonsin läst sämre smörja till dialog och karaktärisering, ja då har jag nog förträngt det. Det skulle vara onlineberättelser eller klasskamraters berättelser på högstadiet. Det är så många klichéer och stereotyper att jag fick lust att spy. Det var som ett dåligt film-manus (och surprise surprise, gissa vad författarna annars pysslar med?)

Från den gamla professorn från ett annat land som mött vampyren tidigare och sitter med all kunskap till att huvudpersonen är nyskild och tampas med att hålla sina löften sin son, samtidigt som han har ett tidskrävande job.

Och dialogen – inte ett enda uns av originalitet. Åh jag får ont i magen av avskedet mellan Nora och Eph mot slutet – exakt samma diskussion, bara olika namn, har jag sett ungefär tusen gånger tidigare.

Inte undre på att Hollywood är en sådan bajsfabrik när dess författare och regissörer inte kan lägga ner någon tid på att skapa trovärdiga karaktärer och istället skiter ut värdelösa replikor som om de hade diarré.

Nej, nej nej! 3 poäng av 10, och de tre poängen är bara för att bokens vampyr-myt trots allt var intressant, för annars är boken värdelös.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på juni 3, 2013 i Böcker, Litteraturvetenskap

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: