RSS

40 år utan John Ronald

02 Sep

Idag, den andra september 2013, är det 40 år sedan den store JRR Tolkien dog, 81 år gammal. Fantasyns fader som han ju kallades (det år ju att diskuteras), är han därför värd att läsas just i år. Jag har tidigare läst Bilbo, ringen-trilogin och ganska stora delar av Sagor från Midgård och Ringens Värld, och nu var det alltså dags för Silmarillion, som publicerades efter Tolkiens död.

Silmarillon skildrar en mängd kortare berättelser som tillsammans bildar Midgårds skapelseberättelse och den första tiden, och reder ut varför bara alver är odödliga och kan resa till Valinor. Den ger också en släkthistoria till Elrond, Galadriel och Aragaron (vilket ju är vad jag tyckte var intressant). Och just det, vi får höra berättas om silmarillerna, som alla vill äga för de är så vackra. Utom Beren, som hellre gifter sig med Luthien.

Historierna är ju inte dåliga eller så, men (jag hoppas iaf att det är så här) Roland Alderberths översättning gör den till hemsk att läsa. Men men men men men men men hur många meningar som helst som börjar med ett men. Det störde mig så mycket att läsningen blev jobbig, mycket jobbig, och jag kunde inte njuta av mytologin alls lika mycket som jag borde ha gjort.

Och de alltid lika frånvaranda godkända kvinnoporträtten. Kvinnor ska göra minst ett av följande för att vara värd ett omnämnande; Älskas, äktas, föda barn, eller dö. Bra av att veta liksom.

Betyg: 6/10. Tolkien i all ära, men översättningen suger tjurballe.

Men så är iaf ännu en titel avbockad från min Boktolva

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på september 2, 2013 i Böcker

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: