RSS

Planet Narnia

15 Jan

Jag har efter många om och men läst färdigt Michael Wards Planet Narnia. The Seven Heavens in the Imagination of C.S. Lewis, ett verk som försöker ge en tolkningsnyckel till C.S. Lewis Narniad, och som i min mening också lyckas. Att försöka förstå de sju böckerna som helhet har hittills varit ganska svårt, och det hae till och med påståtts vara rent omöjligt.

Michael Ward menar att Lewis avsiktligt bakat in symbolik till de medeltida sju planeterna, en för varje bok, som en sorts inkarnation av Kristus/Gud. Mängder av saker som hör ihop med en specifik planet dyker nämligen upp i respektive roman.

Till Jupiter hör det kungliga, julen, Jupiter är störst och viktigast, och hör till den första boken Häxan och Lejonet. Mars, kriget och ridderligheten, hör till Caspian, Prins av Narnia. Solen, om innan den heliocentriska världsbilden troddes vara en planet, märks såklart i skeppet Gryningen, Månen och dess sammanhörande metall silver, spelar stor roll i Silvertronen. Merkurius kopplas till talets gåva, och figurerar mycket i den bok där de talande djuren ges mest utrymme, Hästen och Hans Pojke. Venus, livet och rentav den vackra kvinnan själv, hittar vi i Narnias skapelse i Min Morbror Trollkarlen, och till sist, slutet och döden hos Saturnus i Den Sista Striden.

Jag fann Wards bok mycket övertygande, särskilt då han poängterar avsiktligheten med det hela och sannolikheten att Lewis njöt av lite hemlighetsmakeri kring tolkningen av hans verk.

Ett är då sant, nästa gång jag läser om Narniaböckerna kommer jag att läsa dem med helt andra ögon.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på januari 15, 2014 i Böcker, Litteraturvetenskap

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: