RSS

Formalism

Formalism är en riktning som inte intresserar sig för litteraturens innehåll eller författarens personlighet osv, utan för dess form och funktion. Litteratur i sig ansågs ett fenomen att studera, istället för dess bakgrunder. Det var ett försök att ge litteraturvetenskapen en metodologi.

Man ska studera själva litterariteten, efter en teori av Roman Jakobson, som skrev att i ett skönlitterärt verk eller i ett skönlitterärt språk finns en funktion som inte finns i ickelitterärt språk, en funktion som inte är förmedlande, och som är av största intresse. Man hittar denna funktion genom att hitta avvikelser i det litterära språket från det icke-litterära språket.

Viktor Sklovskij hävdade att denna funktion var främmandegöring. Man skapar distans till något välkänt, och låter på så vis läsaren uppleva det på något nytt. Litteraturens syfte är alltså att göra läsaren medveten om omgivningen, samhället och andra människor. Sklovskij är också bakom åtskillnad av material och form som olika aspekter av den skönlitterära texten, vilket ledde till skillnad mellan fabel, intrig, och motiv.
Michail Bachtin däremot fokuserade på det polyfona verket, alltså ett verk som rymmer många tolkningar, vilket blir möjligt eftersom verket får olika betydelse i olika sociala kontexter. Man får dessa betydelser genom att undersöka de möjliga sociala kontexterna, t.ex. olika filosofier eller historia.

Det finns stora fördelar med formalismen, bland annat att man genom att  studera en berättelses olika komponenter på ett enkelt sätt kan komma åt olika motiv, teman och tolkningsmöjligheter. Genom att fundera på vad i romanen som mest främmandegörs, kan man också komma åt vad som kan vara meningen med den litterära texten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: