RSS

Postkolonialism

Postkolonialistisk litteraturteori bygger på grundtanken att litteraturen (och världen) präglas av en av västvärlden färgad norm, utifrån nästan allt annat studeras som avvikande och ofta döms som lägre stående. Denna norm kommer från femhundra år av kolonialism i världen, under vilken tid allt som skrevs om kolonierna utifrån redan existerande stereotyper, hellre än att faktiskt försöka få kunskap om dem.

Edward W. Said beskrev detta som att det skapades en motsättning mellan Orienten och Occidenten (alltså västlandet) där det ena i alla sammanhang beskrevs som det andras motsats, och där Orienten får representera det sämre, och det konstiga.
Homi K. Bhabhas teorier spinner vidare på Saids genom att säga attOccidenten, samtidigt som den främlinggör Orienten, påstår att Orienten kan förstås och därmed kontrolleras. Den koloniserade kan därför skaffa makt genom att anta den koloniserandes kultur, och svara dem på deras egna villkor, genom att exempelvis skriva litteratur enligt den koloniserandes litterära konventioner och på deras eget språk, i en term som Bhabha kallar för mimicry, alltså härming.

Postkolonialistisk teori intresserar sig också för diaspora, att bo i ett land men ha stora, om inte större, emotionella kopplingar till ett annat, ett vanligt resultat av migration, då människor ofta hamnar mellan två olika kulturer, men utan att vara helt del av någon av dem.

Genom att använda postkolonialistisk litteraturteori kan man identifiera inslag av vi och dem av etniskt slag, även när de inte är avsiktliga från författarens sida. Särskilt när inte författaren menade det, rentav. Det kan kasta ljus över hur författaren vuxit upp, vilka etniska grupper som kan ha påverkat det samhället, på ett eller annat sätt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: