RSS

Alla män är våldtäktsmän

21 Nov

Kan vi ägna lite uppmärksamhet mot detta påstående?

Just detta påstående är något många (oftast män) använder för att visa att feminister har fel i det mesta, och följs oftast av den uttjatade frasen inteallamän.

Problemet är att det här med att alla män är våldtäktsmän inte egentligen är något feminister har kommit på, inte i grunden.

Som kvinna lär vi oss en hel del saker från samhället, omgivningen, polisen, media, diskurser under rättegång osv. Till exempel lär vi oss att det kan vara farligt att dricka alkohol när vi är ute, för om vi blir för fulla kan någon utnyttja vårt berusade tillstånd och skada oss. Det kan vara farligt att samtidigt ha på sig för kort kjol, för någon kan bli så upphetsad att denne inte kan kontrollera oss. Det kan vara farligt att gå hem ensam sent på kvällen, för vi kan bli överfallna. Det kan vara farligt att flirta för hårt eller öppet, för den vi flirtar med kan missuppfatta våra avsikter. Det kan rentav vara farligt att genomföra någon sorts sexuell handling med någon, eftersom denne då kan få för sig att detta betyder att alla sexuella handlingar är okej. De kan till och med få för sig att ett upprepande av samma sexuella handling alltid kommer vara okej. Det kan vara farligt att vara i tvättstugan själv, för om någon kommer in där kan denne tro att för att vi ler och talar vänligt, så betyder det att det är öppet att lägga in en stöt. Det kan också vara farligt att inte le och tala vänligt, för vi kan frustrera den vi talar med så denne inte kan kontrollera sig längre.

På alla ställen ovan där jag skrivit ”någon”, har jag menat en man förresten.

Om vi som kvinnor INTE undviker alla dessa situationer som jag radat upp ovan och något händer, då talar samhället, media och polis om att vi skulle kunna ha förhindrat detta genom att, ja, vara nyktra och dessutom mer eller mindre blyga oskulder. I rättegången (om vi orkade med anmälan och allt negativt som den för med sig) så skickar rättegången mer eller mindre meddelandet att hur kunde vi inte veta att det här skulle hända? Hur kunde vi inte veta att en man vi pratade med i början av en fest skulle stoppa in oss i en taxi sen när vi blev för fulla för att säga nej och ta med oss hem till sig? Hur kunde vi inte fatta att om man suger av en man så är det klart att han tror att det också var okej att stoppa kuken i andra hål han hittar? Är vi helt tappade bakom flötet?

Vi kan skriva om det här meddelandet. Alla dessa situationer kan vara farliga, och måste undvikas, för gör vi inte det måste vi acceptera att vi löper en risk att bli våldtagna. Alltså; alla män skulle kunna våldta oss. Vi har ingen rätt att räkna med att random killen vi flirtade med på krogen inte ska våldta oss när vi kommer hem till honom för att titta på hans TARDIS i skala 1:1.

Och det är vad ”alla män är våldtäktsmän” betyder. Inte att alla män faktiskt våldtar, utan att kvinnor måste agera som om alla män är våldtäktsmän, för gör vi inte det, så är våldtäkten på ett eller annat sätt vårt eget fel.

Och om man som man undrar vad man kan göra åt det här, eller i alla fall hur man kan göra för att kvinnor inte ska behöva misstänka en för att vilja skada en, då rekommenderar jag texten Shrödinger’s Rapist.

 

Fråga: Har jag stavat våldtäkt rätt? Heter det våldtäckt?

 

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på november 21, 2014 i Random thoughts

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: